Сдружение Българска петролна и газова асоциация

  • 1
Наименование на институцията: Сдружение Българска петролна и газова асоциация
Име на кампанията или инициативата: С бистър ум зад волана
Кратко описание на инициативата:

Съвместната инициатива е на Българската петролна и газова асоциация в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и с медийната подкрепа на БТА.
В старта си кампанията беше проведена по бензиностанциите, членове на “Българската петролна и газова асоциация” (БПГА) с информационна и практическа част. В голяма част от бензиностанциите, които се включиха в кампанията, бяха поставени средства за проверка на нивото на алкохол. Раздаваха се и безплатни еднократни тестери. Беше осигурена и връзка към сайта на МВР за проверка на постъпили нарушения към водачите или конкретно МПС.

В някои обекти представители на МВР извършваха широколентови проверки, свързани с нивото на безопасност на автомобилите, състоянието на водачите, както и дали към водача, или моторното превозно средство има издадено нарушение и тяхното връчване”.

Извършени бяха и демонстрации на дрегери за тестване за употреба на наркотични вещества, представени от Дрегер България ЕООД.

На следващ етап към кампанията се присъедини и гр. Перник, с демонстрации на обект. Присъстваха представители на Областна дирекция на полицията в Перник и доброволци на Български червен кръст в града.

На последващ етап в тон с абитуриентските балове към инициативата се присъединиха и Национална спортна академия „Васил Левски“ и „Студенти за безопасност на пътя“. На територията на Спортната академия бе организирано Авто шоу. Показаха се демонстрации на алкоочила, замерване на бързина на реакциите, тестване на алкохолно съдържание чрез еднократни тестове и автоматичен газанализатор, демонстрации и симулатор за челен удар, демонстрация и симулатор за преобръщане, демонстрация на рисково превозване на абитуриенти.

В началото на учебната 2023/2024г пък БПГА беше партньор на НСА в инициатива са Пътна безопасност под мотото „Остани жив! Пази живота!“
На финала БПГА беше партньор и спонсор на Сдружение “Софийски авто ретро клуб” в есенния Авто ретро салон 2023г, като се включи отново с раздаване на безплатни еднократни тестове за алкохол, тестване на стенд, тестване за наркотици, раздаване на светлоотразителни ключодържатели на децата и информационни стикери и брошури.

Всички използвани в кампанията тестери за алкохол – еднократни и стендове с професионално оборудване бяха предоставени от Керагон ЕООД.

Цели на инициативата:

Превенция на пътните произшествия, предизвикани от употребили алкохол и дрога шофьори

Целева група: , , ,
Период на кампанията – начална дата: 15-03-2023
Период на кампанията – начална дата: 15-12-2023
Обхват на кампанията:
Брой проведени събития и място на провеждане: 5
Брой ангажирани участници:
Партньори на кампанията: Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ , медия - БТА, Областна дирекция на полицията, гр. Перник и доброволци на Български червен кръст, гр. Перник, Национална спортна академия „Васил Левски“ и „Студенти за безопасност на пътя“, Сдружение "Софийски авто ретро клуб", Радио Фокус, Дрегер България ЕООД, Керагон ЕООД, Рекламна агенция "Импрес ЕООД"
Постигнати успехи и резултати: Широка медийна кампания и отразяване, интерес към индивидуалните тестове за алкохол, повишаване на общественото съзнание и отговорност към поведението на пътя, широколентови проверки на органите на МВР съвместно с горе споменатите други държавни органи