ОУ “Елин Пелин”, с. Стражец

  • 2
Наименование на институцията: ОУ “Елин Пелин”, с. Стражец
Име на кампанията или инициативата: "Да пазим живота! Да спрем войната на пътя!"
Кратко описание на инициативата:

През 2005 г. със своя резолюция ООН обявява Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември.

Във връзка с отбелязването на този ден, ОУ „Елин Пелин“, с. Стражец организира инициатива, която има за цел да привлече вниманието на всички към трагичните последици от пътнотранспортните произшествия, да отдадем почит на жертвите, да покажем солидарност с техните семейства /преди няколко месеца в ПТП загина майка на наш първокласник/, както и да провокираме отговорност у всички участници в движението по пътищата.

На този ден наши ученици, облечени със светлоотразителни жилетки, поставиха червени карамфили на една от пешеходните пътеки на влизане в село Стражец, с което отправихме призив към всички участници в движението да бъдат внимателни, независимо дали са зад волана или не.

В акцията се включиха служители от Областна администрация Разград, както и служители на Пътна полиция – Разград, които се наложи да спрат движението в двете посоки, и участваха в отдаването на почит на жертвите на пътя, заедно с децата и техните преподаватели.

Благодарим на Областна администрация – Разград и на Пътна полиция за подкрепата. С тази инициатива заедно се присъединихме към Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия и успяхме да привлечем вниманието  на обществеността към проблемите на пътната безопасност.

До края на седмицата се проведоха и други инициативи в училище: беседа на тема”Безопасност на движението по пътищата”, презентация за безопасност на движението, конкурс за рисунка на тема “Да бъдем внимателни на пътя!”.

Цели на инициативата:

Да привлече вниманието на всички към трагичните последици от пътнотранспортните произшествия, да отдадем почит на жертвите, да покажем солидарност с техните семейства, както и да провокираме отговорност у всички участници в движението по пътищата.

Целева група:
Период на кампанията – начална дата: 19-12-2022
Период на кампанията – начална дата: 23-11-2023
Обхват на кампанията:
Брой проведени събития и място на провеждане: 4
Брой ангажирани участници: 15
Партньори на кампанията: ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ РАЗГРАД, ПЪТНА ПОЛИЦИЯ - РАЗГРАД
Постигнати успехи и резултати: С тази акция успяхме да привлечем вниманието на обществеността към трагичните последици от пътнотранспортните произшествия, като отправихме призив към всички участници в движението да бъдат внимателни, независимо дали са зад волана или са пешеходци. Точно тук на тази пешеходна пътека загинаха петима човека.