Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“

  • 1
Наименование на институцията: Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“
Име на кампанията или инициативата: Заедно срещу безумията по пътищата
Кратко описание на инициативата:

Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“ е спонтанно създаден като гражданско обединение от физически лица, сформирано на свободен принцип след причинената смърт на Анна-Мария Малчева и Явор Стоянов на 08.05.2023 г. вследствие на извършено пътно транспортно произшествие на пешеходна пътека на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“, като целта му е да осъществява обществена дейност, свързана с подобряване на законодателството, правилата, процедурите и дейността на институциите във връзка с повишаване безопасността на движението по пътищата.

В периода от 08.05.2023 г. до момента инициирахме множество срещи с институциите по проблемите на пътната безопасност, сред които:
1. На дата 04.09.2023 г.: Участие в извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерски съвет с участието на представители на институциите, които имат отношение по темата, представители на прокуратурата, представители на национално сдружение на общините в България, Столична община, народни представители и родители на деца, загинали в катастрофи.
2. На дата 07.06.2023 г.: Среща на Инициативния комитет с административни органи. Срещата беше проведена при домакинството и съдействието на Кмета на Район „Илинден“ Иван Божилов и на нея присъстваха:
• Малина Крумова – председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и нейният екип.
• Дончо Барбалов – заместник-кмет по финанси и здравеопазване на София.
• Николай Крушарски – началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР.
На срещата бяха обсъждани следните теми:
2.1. Мерки за подобряване на пътната безопасност по бул. „Сливница“;
2.2. Представен беше анализ на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с предложения за подобряване на пътната безопасност по бул. „Сливница“;
2.3. Решения за изграждане на съоръжения за бързо подобряване на пътната безопасност по бул. „Сливница“ и срокове за тяхното реализиране.
3. На дата 24.06.2023 г.: Работна среща на Инициативния комитет с административни органи, осъществена при Кмета на Район „Илинден“ Иван Божилов с теми:
3.1. Обсъждане на допълнителни елементи за изграждане и за подобряване на пътната безопасност по бул. „Сливница“. Представен беше доклад за отчетените стойности на скоростта на превозни средства в този участък от специализирани табла.
3.2. Отчет за извършената строителна дейност и етапа на развитие на неизвършените елементи.
4. Среща на Инициативния комитет и група граждани с Председателя на Народното събрание на Р. България г-н Росен Желязков и група народни представители в НС, с теми:
4.1. Предстоящите промени в ЗДвП, които предстоят да се гласуват в пленарна зала;
4.2. Увеличаване на предвидените наказания в закона за извършителите на тежки пътнотранспортни произшествия със загинали, при условия на системно нарушаване на правилата за движения по пътищата;
4.3. Промени в закона, които да регламентират сигурното връчване на електронните фишове.
5. Среща на Инициативния комитет с Николай Крушарски – началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР, с теми:
5.1. Проблеми на пътната безопасност в град София и използване на общинските пътни камери;
5.2. Предложения за начини за тяхното подобряване и разрешаване;
5.3. Начини за по-ефективно установяване на нарушители на пътя и тяхното санкциониране
5.4. Автоматизация и начини за по-добра събираемост на глобите за нарушения на пътя.
6. На дати 15.01.2024 г. и 01.02.2024 г.: Среща в МТС с Министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, Заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и с Борислав Муеров – Изпълнителен директор на ИААА, по следните теми:
6.1. Пътна безопасност;
6.2. Промени на европейското законодателство за подобряване на пътната безопасност;
6.3. Промени в процесите на обучение на младите шофьори и при провеждането на изпитите за шофьорска книжка;
6.4. Дигитализация и обективен контрол на целия процес на шофьорските курсове от записване до изпит, включително и при провеждането на самият изпит;
6.5. Градуирано лицензиране на шофьорите чрез въвеждане на система за поетапно и постепенно увеличаване на привилегиите за шофиране (по-специално сред младите шофьори), при която водачите на МПС придобиват привилегии след натрупване на шофьорски опит и която е предназначена да намали риска от причиняване на пътнотранспортни произшествия, особено сред младите шофьори.
6.6. Изготвяне на рейтингова система за Автошколите по подобие на училищата и университетите на база нарушенията в ЗДвП на техните курсисти, придобили СУМПС.
7. На дата 08.02.2024г. участие в заседанието на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата от 10.00 ч. в залата на ет. 3 в сградата на Министерския съвет.
8 . Организиране на протести на бул. „Сливница“ в продължение на почти два месеца с конкретни искания на местно и национално ниво за:
• Подобряване за пътната безопасност на бул. „Сливница“;
• Промени на законодателството за подобряване на пътната безопасност в национален мащаб;
• Справедливи наказателни мерки за причинителите на тежки пътнотранспортни произшествия;
• Ефективно установяване на нарушенията от водачи на МПС и ефективно връчване на наказателни постановления;
• Ефективна събираемост на глобите от нарушителите на ЗДвП.
• Подобряване на състоянието на пътищата и на пътната инфраструктура.

Считаме, че нашият Инициативен комитет, чрез своята активна дейност ще допринесе за още по-плодотворни решения, с оглед активната ни гражданска позиция и оказваната ни реална подкрепа от множество държавни институции (Столична община, Народно събрание, Министерства и други) и неправителствени организации.
Надяваме се да бъдем допуснати до участие в конкурса за Годишни награди за пътна безопасност на Фондация „ Годишни награди за пътна безопасност“

Дата 09.02.2024 г.
Гр. София С уважение: Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“
чрез представителите си:
Десислава Малчева
Жулиета Михайлова
Евгени Василев
Евгени Христов

Цели на инициативата:

Подобряване на законодателството, правилата, процедурите и дейността на институциите във връзка с повишаване безопасността на движението по пътищата

Целева група:
Период на кампанията – начална дата:
Период на кампанията – начална дата:
Обхват на кампанията:
Брой проведени събития и място на провеждане: С държавни институции - седем, с неправителствени организации- множество, Организиране на протести на бул. „Сливница“ в продължение на почти два месеца с конкретни искания на местно и национално ниво .
Брой ангажирани участници:
Партньори на кампанията:
Постигнати успехи и резултати: