Церемония по награждаването

На 28.01.2020 г. бяха раздадени Деветите “Годишни награди за пътна безопасност”, разпределени в шест категории:

1. Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации;
2. Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации;
3.Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации;
4. Журналисти и медии, отразяващи проблемите на пътната безопасност;
5. Инициативи за пътна безопасност от учебни заведения;
6. Специална награда на служител на пътна полиция с личен принос.

Водещ на събитието беше Андрей Арнаудов.


Официалните гости на церемонията бяха:

Народни представители: Павлин Кръстев; Осман Мурадов; Венеция Нецова – Антова; Халил Летифов; Георги Кръстев;
Георги Гвоздейнов – Министър на Транспорта;
Христо Стефанов – Заместник Министър на МВР;
Главен Комисар Атанас Илков – Директор на Главна дирекция Национална полиция;
Мария Лазарова – Заместник Председателна Държавна агенция по безопасност на движението по пътищата;
Професор Здравко Маринов – Заместник председател на БЧК;
Николай Василев – Бивш министър на икономиката;
Анна Стайкова – Общински съветник;
Георги Тодоров – Кмет на район Люлин;
Ваня Кастрева – Регионален инспекторат по образование.


Церемонията по връчване на Деветите „Годишни награди за пътна безопасност“ бе открита с излъчване на видеото “Заразно зло” от Предаването “120 минути”.


В категория “Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации” отличието бе връчено за проведените мероприятия с цел превенция на пътните произшествия, предизвикани от водчи употребили алкохол и упойващи вещества. Кампанията „С бистър ум зад волана“ на Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“.


Специална награда в същата категория бе връчена на Фондация “Димитър Бузов” и инициативата за почистване на пътните знаци.


За проявените кураж, смелост и професионализъм, Специална награда за личен принос на служител на пътна полиция се връчи на:

  • полицейски инспектор Джамал Чолаков от Районно управление – Девин към ОД на МВР – Смолян;
  • полицейски инспектор Фидан Чавдаров от Районно управление – Девин към ОД на МВР – Смолян;
  • младши автоконтрольор Румен Колев от от Районно управление – Царево към ОДМВР – Бургас

В категорията с най-много участници – “Инициативи за пътна безопасност учебни заведения” се връчиха три отличия:
Първото отличие бе връчено за издаване, представяне и разпространение на интерактивната книжка „ПИПИ учи правилата за безопасно движение по пътищата“ на детска градина „Дружба“, гр. Шумен.


Следващото отличие се връчи за проведените мероприятия с цел повишаване знанията, навиците и културата за безопастност на учениците с кампанията “Знам и спазвам правилата на пътя!” на Трето ОУ “П. Р. Славейков”, гр. Търговище.


Третото отличие се връчи за усилията насочени към промяна на отношението към риска, личната безопасност и безопасността на другите участници в движението на детска градина 155 “Веселина” и Кампанията „Пазете детския живот на пътя!“.


В категория “Медии и журналисти, отразяващи проблемите на пътната безопасност” бяха връчени 2 отличия:
Първото отличие в тази категория се връчи за ежедневното запознаване на националната аудитория с проблемите и новостите на пътната безопасност  в предаването „Важното казано на глас“ на БТВ Радио.


Второто отличие се връчи за поредицата от теми, в които са засегнати проблеми свързани с пътната безопасност от  водещият на Предаването “Пълен абсурд” по Нова Телевизия – Румен Бахов.


В категория „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации“ бяха връчени две отлиция.
Първото отличие отиде за реализацията на един от най-важните проекти касаещи спасяването на човешкия живот, а именно Първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух в България и Министерство на транспорта и съобщенията.


Второто отличие се връчи за поредицата от инициативи с цел опазването здравето на всички участници в движението и популяризиране на правилата за безопасност на пътя сред подрастващите чрез интересни и достъпни дейности чрез Кампанията „Остани жив! Пази живота – за децата на Русе!” на Областна адмистрация – Русе.


Призът в категория „Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации” бе връчен за провеждането на обучения за пътна безопасност на близо 10 000 ученици от първи до трети клас в 53 училища от 22 населени места от цялата страна и Кампанията “Пресичам безопасно с TEDI” на Тимбарк България ЕООД.


Четирима късметлии бяха изтеглени по време на традиционната томбола:
Двама от тях си тръгнаха с детски столчета за автомобил, осигурени от Чиполино, а двама щастливци се прибра с велосипед, предоставен от Велосипеди „Спринт“.


Изминалата 2023-та година беше белязана от тежки произшествия които отнеха живота на млади, талантливи и изпълнени с мечти хора.

В нощтта на 8-ми май миналата година, 24-годишната Ана-Мария Малчева и 23-годишният Явор Стоянов изгубиха живота си пресичайки на пешеходна пътека в гр. София.

С надеждата да помогнем на повече деца, родителите на Ани и Явор предоставиха техни творби за тазгодишния търг, средствата от който ще бъдат дарени на „Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия”


Водени от стремежа си да подкрепят своите връстници, деца от столични училища предоставиха безвъзмездно своите картини, които също бяха продадена на търг с цел събиране на средства за фонда.


Радваме се, че с всяка изминала година участниците в категориите се увеличават, а някои от тях участват от самото начало.
За пръв път през 2017 г. в конкурса „Годишни награди за пътна безопасност“ бяха дадени първите две отличия „Продължавай да се бориш“ за дългогодишна работа и цялостен принос в пътната безопасност.
Щастливи сме, че тази година има още две организации които заслужават това отличие.

Първото отличие „Продължавай да се бориш“ бе връчено на учредената през 1992 г. „Асоциация на Българските застрахователи“, която през тези години активно подкрепят различни кампании за пътна безопасност.


Второто отличие „Продължавай да се бориш“ се връчви за неуморната работа в последните 10 години, положените усилия за придобиване на знания и умения по пътна безопасност, привличането на родители и общество към активностите с цел подготовка на младите хора като участници в движението по пътищата от 109-то училище “Христо Смирненски” гр. София.Третото отличие „Продължавай да се бориш“ се връчви за положените усилия в подготовката на младите видачи, промяна на законовите разпоредби и превенция на пътния травматизъм от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

Фондация “Годишни награди за пътна безопасност” изказва благодарността си на:

Застрахователно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп”; Застрахователно дружество “Евроинс“; Застрахователен брокер „Лет Ми Инс“; Ойрошпед; Ревокси; Винола; Метрореклама; Евротранспорт 2000; КМВ системи за пътна сигурност; Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”; Българският Червен кръст; Асоциация за квалификация на автомобилистите в България; Столична община; Чиполино и велосипеди Спринт.


С подкрепата на:

Проектът е съфинансиран по програма за опазване живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община