Церемония по награждаването 2019

На 28.01.2020 г. бяха раздадени Деветите “Годишни награди за пътна безопасност”, разпределени в шест категории:

1. Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации;
2. Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации;
3.Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации;
4. Журналисти и медии, отразяващи проблемите на пътната безопасност;
5. Инициативи за пътна безопасност от учебни заведения;
6. Специална награда на служител на пътна полиция с личен принос.

Водещ на събитието беше Гергана Стоянова.


Официалните гости на церемонията бяха Петя Аврамова – Министър на регионалното развитие и благоустройството, Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката, Милко Бернер – Заместник-министър на вътрешните работи, Ангел Попов – Заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Народните представители Пламен Нунев, Халил Летифов, Станислав Иванов, Мануил Манев и др.


Церемонията по връчване на Деветите „Годишни награди за пътна безопасност“ бе открита с излъчване на видеото към песента „Липсваш ми“ в изпълнение на Любо Киров, музика и текст: Димитър Вълчев, аранжимент: Красимир Гюлмезов, продуцент: Игор Марковски.


В категория “Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации” отличието бе връчено за поредицата от инициативи под надслов „Спри! Аз съм бъдещето!“ на Фондация „Евелин Дуков“, учредена от роднините на загинал на пътя млад мъж, блъснат от пиян шофьор.


Специална награда в същата категория бе връчена на Сдружение “СБА Безопасно движение” за проведените състезания, обучения и събития по приложното колоездене в кампанията „Велосипедистът – мобилност и здраве за децата“.


Специална награда за личен принос на служител на пътна полиция се връчи на младши автоконтрольор Филип Васев и младши автоконтрольор Николай Дионисиев от Сектор Пътна Полиция към ОД на МВР – София, за проявените кураж, смелост и професионализъм в пътен инцидент.


В категорията с най-много участници – “Инициативи за пътна безопасност учебни заведения”, се връчиха три отличия и една специална награда:
Първото отличие бе връчено за практическите упражнения на правилата по БДП с деца и родители в “Училище за пешеходци“ на Детска градина № 44 „Валентина Терешкова“, гр. Варна.


Следващото отличие се връчи за комплексното обучение на децата по пътна безопасност на (пауза) детска градина № 180 “Зайченцето бяло”, с. Герман и тяхната „Лятна школа по БДП“.


Третото отличие отиде при седмиците на пътна безопасност, посветени на пътните знаци и правила в 109-то училище “Христо Смирненски” и кампанията „Пътните знаци са моите очи на пътя“.


Специална награда бе връчена на 6-то училище “ОТЕЦ ПАИСИЙ”, гр. Монтана и отбрът им по БДП, който през 2019 г. се класира първи и на трите етапа на Националната ученическа викторина по БДП “Да запазим децата на пътя” един отбор.


В категория “Медии и журналисти, отразяващи проблемите на пътната безопасност” бяха връчени 5 отличия:
Първото отличие в тази категория се връчи за реалните истории на хора, преки или косвени участници в катастрофи, събрани книгата “Останете живи” на Георги Стоянов. Авторът не просто описва преживяванията на пострадали и очевидци, но и организира срещи и беседи с млади хора, бъдещи шофьори, с надеждата да “смени чипа”, защото “в България хората умират по пътищата от глупост и от неуважение към живота, който ни е даден”.


Второто отличие се връчи на радиокампанията „Мисия Отговорен Шофьор“ на Радио Веселина, чието второ издание е насочено към най-малките участници в пътното движение и техните родители.


Третото отличие се връчи на един журналист за поредицата от теми, в които са засегнати проблемите на пътната безопасност, а именно водещият на Предаването „Директно” по България ОН ЕР – Димитър Абрашев.


За цялостната политика, насочена към превенция на войната по пътищата, отличие се връчи и на Национална телевизия Българе, която спечели и наградата на публиката, като събра най-много онлайн гласове на нашата електронна страница.


Специална награда се връчи на автора Дончо Дончев за сборника със сатирични стихотворения „Люти шофьори“, които с остроумие и неочаквани обрати осмиват невъзпитания български шофьор.


В категория „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации“ бяха връчени две отлиция.
Първото отличие отиде за целогодишната работа за повишаване знанията по пътна безопасност на всички първокласници в града от служителите на ОД на МВР Шумен и кампанията “Видими на пътя”.


Второто отличие се връчи за организацията и провеждането на специални демонстрации, игри, симулатор, състезания и много полезна информация, свързана с безопасността на движението по пътищата, по време на събитието “Животът е с предимство” на Областна администрация – Габрово.


Призът в категория „Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации” бе връчен за проведените симулации и обучения на деца, относно за тяхната безопасност и поведение при движение около тежкотоварни автомобили по време на кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ на Волво Груп България и Транспрес.


Специална награда в категорията бе бръчена на кампанията за безплатно заличаване на белези, вследствие на пътнотранспортни произшествия от центъра за лазерна терапия Дермал Лейз.


Четирима късметлии бяха изтеглени по време на традиционната томбола:
Двама от тях си тръгнаха с детски столчета за автомобил, осигурени от Чиполино, а един щастливец се прибра с велосипед, предоставен от Велосипеди „Спринт“.
Четвъртият изтеглен късметлия се отказа от наградата и дари спечеления велосипед. Той бе разигран на търг, средствата от които ще бъдат дадени на „Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия”.


Водени от стремежа си да подкрепят своите връстници художниците Камен Димитров и Паола Радева тази вечер предоставиха безвъзмездно своите картини с надеждата да помогнем на повече деца, които също бяха продадена на търг с цел събиране на средства за фонда.


Фондация “Годишни награди за пътна безопасност” изказва благодарността си на:
Застрахователно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп”; Застрахователно дружество “Евроинс“; Застрахователно дружество „Армеец“; Автомагистрали ЕАД; Електроенергиен Системен Оператор; Ойрошпед; Ревокси; Монтавит; Винола; Метрореклама; Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”; Българският Червенкръст; Съюзът на българскитеавтомобилисти; Асоциация за квалификация на автомобилистите в България;нСтолична община; Чиполино и велосипеди Спринт.


С подкрепата на:

Проектът е съфинансиран по програма за опазване живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община