loading...
тел. 02/952-6666   email: image  

Инициативи за пътна безопасност от държавни институции, общини или местни администрации

Вижте всички номинации
Наименование на институцията:  Община Мездра
Електронна страница:   виж в нов прозорец
Facebook страница:   виж в нов прозорец
Име на кампанията или инициативата:  С гълъб в ръката на дете, без ПТП
Кратко описание на инициативата:
Инициативата се проведе на КПП „Ребърково”, близо до ужасяващия „Турски завой” от натоварения път Е79. На това „черно” място, малки бели ангелчета призоваваха шофьорите да бъдат внимателни. Децата се подредиха на отбивката в мразовитата неделя стискайки здраво в ръчички плакати със собственоръчно написани послания към шофьорите, застанали пред огромен транспарант изобразяващ реална снимка на смразяваща катастрофа, станала на това място.Засияха кърваво-червени свещички подредени на асфалта във формата на сърце. Силно емоционален бе затрогващо есе, от момиче за тежката загуба на малка сестричка при пътен инцидент.Доброволци поднасяха на всеки шофьор червен карамфил и листовки.Много от тях излизаха от колите и спонтанно прегръщаха децата.Три бели гълъба полетяха от ръцете на участниците, като символ на живота и силен апел към участниците в движението: „Гълъб в ръката на дете, без ПТП” и „С гълъби в небето и с разум в сърцето”.
Цели на инициативата:
Целта на инициативата бе всеки шофьор, да спре за миг при тези деца, облечени като ангели, съветващи и претендиращи за толерантност и лична отговорност на пътя, да се „зарази” с тяхното въодушевление, надежда и човещина, да разкаже, да снима и да предаде тази емоция, и в крайна сметка да успеят се въвлекат още стотици хора в духа на една добронамереност и дисциплина на пътя.
Целева група:  пешеходци, водачи, пътници, велосипедисти, деца, употреба на алкохол, колани, висока скорост
Период на кампанията – начална дата:  18.11.2018
Период на кампанията – крайна дата:  18.11.2018
Обхват на кампанията:  регионален
Брой проведени събития и място на провеждане:
Събитието се проведе на 18.11.2018г. на главен път Е79 при КПП „Ребърково”.
Брой ангажирани участници:  128
Партньори на кампанията:
Кампанията е инициирана от Община Мездра и осъществена съвместно с доброволци от Български младежки червен кръст, с представители от ОУ „Христо Ботев” гр.Мездра, ОУ „Кирил и Методий” гр.Мездра, СУ „Климент Охридски” с.Зверино, Детска полицейска академия към ОУ „Кирил и Методий” гр.Мездра, Служители от РПУ гр.Мездра.
Постигнати успехи и резултати:
Отзвукът от тази силно емоционална и трогателна инициатива, осъществена съвместно със зрели професионалисти, малки деца и младежи, всички работещи рамо до рамо е огромен. На първо място десетки автомобилисти посъветвани и инструктирани от чаровни малки ангели, продължили пътя си по-добри, усмихнати и толерантни, стотици раздадени листовки, десетки граждани, осмислили своето поведение на пътя. Може би най-важното бе, че малките добротворци продължиха своето хуманно дело в училищата с представяне на открити уроци по пътна безопасност, организиране на тематични обучителни игри и беседи.
Вярваме и си обещахме, че тази инициатива е едно силно начало на едно успешно сътрудничество между институциите, чрез което всички заедно, прилагайки по-нестандартен подход да постигнем намаляване на пътния травматизъм.
Видео от инициативата:   виж в нов прозорец
Снимки от инициативатаСнимки от инициативатаСнимки от инициативата

Номинацията е изпратена в 16:35 на 10.12.2018

Вижте всички номинации