тел. 02/952-6666   email: image  

Номинации за Годишни награди за пътна безопасност 2017

imageТова са номинациите за награди за пътна безопасност за 2017 година във всяка категория. Заявленията се приемат по и-мейл до 17 Декември 2017 г. на следния адрес: info@nagradi.org.
Нашето изтъкнато жури ще оцени постъпилите проекти в различните категории. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през Януари 2018 г. (датата и мястото ще бъдат обявени на сайта на конкурса през Декември).

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации.

 • Номиниран: Съюз на българските автомобилисти (СБА)
  Кампания: „3500 живота“: Кампания на Международната автомобилна федерация (FIA), в която СБА взима участие и провежда в България. rnКампанията е насочена основно към шофьорите, като дава 10 ценни съвета за всеки, които сяда зад волана. За целта в цялата страна са разпространени информационни материали за кампанията – постери и билбордове, организирана и подписка (www.fia.com/3500lives) за поставянето на пътната безопасност като основен приоритет в световен план. В центровете на СБА са организирани „Дни на безплатни услуги“, в които водачите да проверят напълно безплатно техническото състояние на своя автомобил.
  добавена на 10.11.2017 г.
 • Номиниран: Съюз на българските автомобилисти (СБА)
  Кампания "Паркирай телефона": „Паркирай телефона“ е кампания на FIA, която СБА проведе в България под призива „Щом ти се движиш, паркирай телефона“. Основният фокус на кампанията е върху последиците от използването на мобилен телефон в движение.
  добавена на 10.11.2017 г.
 • Номиниран: Сдружение "Трансформатори"
  Кампания: "Нарисувай ми ЗЕБРА": Творческа интерпретация на шест пешеходни пътеки в центъра на София по проект Нарисувай.БГ финансиран от Столична програма "Култура".
  добавена на 24.11.2017 г.

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации.

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации.

 • Номиниран: Община Горна Оряховица
  Проект: "Площадка за БДП": Изграждане на площадка за изучаване на правилата за движение по пътищата в двора на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица.
  добавена на 17.11.2017 г.
 • Номиниран: Община Враца
  Проект: "Разработване и внедряване на софтуер, на интегрирани решения и IT одит": Чрез 36 видеокамери, монтирани на 13 възлови кръстовища в града, се заснемат различни нарушения и пътни инциденти. Иновативният за България софтуер разпознава номера, хора с маски, както и паднали на улицата хора.
  добавена на 24.11.2017 г.
 • Номиниран: Община Враца
  Инициатива: "Отбелязване на Световния ден на възпоменание на жертвите от ПТП": Излъчване на видео-материали и раздаване на информационни брошури на тема пътна безопасност; Състезание по приложно колоездене за деца и викторина с въпроси по пътна безопасност; Демонстрациии със симулатор за преобръщане на автомобил и алко-очила.
  добавена на 24.11.2017 г.
 • Номиниран: Община Враца
  Кампания: "Виж ме": Цветни пешеходни пътеки, изрисувани в близост до учебни и детски заведения в града, както и на места с голяма пешеходна активност.
  добавена на 24.11.2017 г.
 • Номиниран: Община Варна
  Кампания: "Не шофирай, ако си пил!" - девето издание: Кампанията се реализира на две нива – училищно и градско, като основните дейности се изпълняват от ученици доброволци чрез работа по метода „Връстници обучават връстници“.
  добавена на 29.11.2017 г.

Номинации за Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност.

 • Номиниран: Дани Йорданов, “Господари на ефира”
  Репортаж "Опасен ремонт на ключов път създава хаос и предпоставки за ПТП": След репортаж за необезопасени ремонтни дейности на пътя Борован - Бяла Слатина, създавщи предпоставка за ПТП, са взети необходимите мерки за безопасно преминаване на автомобилите.
  добавена на 30.10.2017 г.
 • Номиниран: Георги Георгиев - "Нова телевизия"
  Репортаж: „Какви са скритите опасности по пътя към морето”: Какви са рисковете и опасностите по време на дълъг път. Репортажът е излъчен е на прага на летния сезон, когато се увеличава пътният трафик и представя информация за натоварени пътни участъци, възможни рискове, пътни настилки и съвети за безопасно шофиране.
  добавена на 24.10.2017 г.
 • Номиниран: Влади Василев, "Господари на ефира"
  Репортаж: Опасен път в София причинява катастрофи с тежки последствия: Апел за спешни мерки и обезопасяване на опасен пътен участък в гр. София.
  добавена на 30.10.2017 г.
 • Номиниран: Eва Веселинова, "Господари на ефира"
  Репортаж: Ромски деца се хвърлят пред коли в схема за изнудване на шофьори: Репортаж за ужасяваща схема, прилагана от роми у нас, които карат малчуганите да се мятат върху колите, за да излезе като инцидент по вина на шофьора и те да вземат пари.
  добавена на 30.10.2017 г.
 • Номиниран: Дани Йорданов, “Господари на ефира”
  Репортаж: Ром кара все едно е от Националната служба за охрана, бързал за кръщене: Куриозен случай, в който кола с фалшива сигнализация задминава с висока скорост комисар Тенчо Тенев - началник на отдел “Пътна полиция” към СДВР. Репортажът разкрива нахално поведение от страна на водачите и незаконно притежание на сигнализация за специален автомобил.
  добавена на 30.10.2017 г.
 • Номиниран: Петър Цанов, "Господари на ефира"
  Репортаж: Коне и крави в центъра на Ботевград: Безстопанствени коне и крави се разхождат по улиците и централната градска част на Ботевград като по този начин предизвикват не само смут в гражданите, но и непредвидени ситуации и предпоставки за ПТП в шофьорите.
  добавена на 30.10.2017 г.
 • Номиниран: Боби Ваклинов, "Господари на ефира"
  Репортаж: Боби Ваклинов на борба срещу наглото паркиране: Правилата важат за всички и трябва да се спазват.
  добавена на 30.10.2017 г.
 • Номиниран: Влади Василев, "Господари на ефира"
  Репортаж: Крава на магистралата и липса на ограда погубиха човешки живот: Една история за нелепата смърт на млад мъж, заради липсваща ограда на магистралата.
  Допускането на възможност животно да се окаже на магистралата е моментална предпоставка за ПТП, заради високата скорост, с която се движат автомобилите там. След репортажа магистралата беше обезопасена, а изпълнителния директор на АПИ подаде оставка малко след това.
  добавена на 30.10.2017 г.
 • Номиниран: Мия Димитрова, "Нова телевизия"
  Репортаж: „(Без) Опасно за живота” 3: Чрез експертименти с професионални шофьори и експерти, материалът показва проблемите при шофиране при зимни условия – презавиване и недозавиване на автомобилите, спирачен път, липсата на дистанция, работа на системите за сигурност.
  добавена на 16.11.2017 г.
 • Номиниран: Ваньо Стоевски
  Книга: "Състезанието пътен полицай на годината": Книга за историята на състезанието "Пътен полицай на годината".
  добавена на 15.11.2017 г.
 • Номиниран: Ивелина Драгнева, в. Телеграф
  Статии, отразяващ проблеми на пътната безопасност: През смартфона ги предаваме на КАТ; Всеки десети бяга след катастрофа; Катастрофите от лош път, а не заради скорост; Затвор за дръпка марихуана отпреди 14 дни; Три съдилища помилват джигитите; Ето къде и как дебне КАТ; Пускат кръв на пияни джигити; Две дами дължат по 100 бона на КАТ; Миг невнимание уби 378 души; Дебнат тайно ченгетата през таблет; 8087 чужденци хвърчат по пътищата ни.
  добавена на 23.11.2017 г.
 • Номиниран: Иван Лазов, БНР Радио Благоевград
  Рубрика: ”Автомобилен свят”: Всеки петък предлагаме на слушателите актуалната информация за пътната обстановка в страната и в Югозападна България. По-добра информираност на участниците в движението и коментари по жизненоважни проблеми, свързани с безопасността на движението.
  добавена на 27.11.2017 г.
 • Номиниран: Любомир Огнянов - "Канал 3"
  Разследване: “Офанзива с Любо Огнянов на лов за депутати джигити”: Експеримент, при който са проследени депутати от всички парламентарни групи, които шофират личните си автомобили и извършват редица нарушения на Закона за движение по пътищата и Правилника за движение по пътищата.
  добавена на 30.11.2017 г.
 • Номиниран: Пламен Христов, "БНР Ловеч"
  Разследване: "Автобусни превозвачи в Ловешко не спазват новите цени на билетите": Проверката установява сериозни нарушения на новите договори между Община Ловеч и превозвачите относно цените на билетите и броя на курсовете.
  добавена на 30.11.2017 г.
 • Номиниран: Николай Василковски, "Нова телевизия"
  Разследване: "Фирми принуждават шофьорите си да карат без почивка": Разследване за манипулирането на тахографи в камионите за международен превоз.
  добавена на 6.12.2017 г.

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища.

 • Номиниран: ДГ № 44 ”Валентина Терешкова” - гр. Варна
  Кампанията: „Училище за пешеходци”: Изработване и раздаване на флаери „ПАЗИ МЕ, НЯКОЙ МЕ ОБИЧА!“; Блиц-интервю с родителите с провокативни въпроси; Беседа на открито и разиграване на реални ситуации с униформен служител.
  добавена на 30.10.2017 г.
 • Номиниран: ДГ "Слънчо" - гр. Пещера
  Инициатива: "Туризма и БДП в детската градина": Чрез туристически походи, децата се запознават с различни превозни средства и начините им на придвижване, пътните знаци и пътна обстановка, както и правилата за безопасно поведение по пътища, улици, туристически и екопътеки.
  добавена на 13.11.2017 г.
 • Номиниран: ДГ "Дружба" - гр. Асеновград
  Кампания: "Сигурни на пътя": Организиране и провеждане поредица от събития, свързани с пътната безопасност и поведението на децата като участници в пътната среда.
  добавена на 14.11.2017 г.
 • Номиниран: СУ „Георги Алексиев Каравелов“, гр. Шивачево
  Проект: "Твоят час": Поредица от инициативи за пътна безопасност, реализирани по Проект “Твоят час” на МОН, чрез които ученици от пети клас начуават основни правила и начини за придвижване в градска среда и извън населено място.
  добавена на 16.11.2017 г.
 • Номиниран: ДГ "Зорица", с. Говедаре
  Кампания: "Може ли по улицата да се движиш безопасно – няма страшно": Подобряване на материалната база на детската градина - обновяване на площадка за БДП; подновяване табла по БДП; изработка на светофари и някои важни за децата пътни знаци; Провеждане на различни инициативи с активно участие на децата с цел повишаване на знанията им по БДП.
  добавена на 30.11.2017 г.
 • Номиниран: 109-то ОУ „Христо Смирненски“, гр.София;
  Кампания: "Цената на човешкия живот на пътя": За пета поредна година в училището се организира „Седмица на безопасността“, в която чрез различни активности учениците от всички класове се запознават с правилата за безопасност на пътя.
  добавена на 27.11.2017 г.
 • Номиниран: ДГ "Дъга", гр. Пловдив
  Кампания: "Вече съм голям и правилата знам": Организиране и провеждане поредица от събития свързани с пътната безопасност и поведението на децата като участници в пътната среда.
  добавена на 30.11.2017 г.
 • Номиниран: ДГ "Слънце", гр. Пловдив
  Инициатива: "Образователен кът по БДП": Обособяване на пространство в детската градина, където децата се запознават с особеностите и правилата на пътното движение.
  добавена на 5.12.2017 г.
 • Номиниран: ДГ "Слънчо", гр. Пазарджик
  Кампания: "Детска полицейска академия" : Обучение на деца по БДП, посредством ситуации в реална пътна обстановка, запознаване със служители от Пътна полиция и техните верни помощници полицейските кучета.
  добавена на 8.12.2017 г.
 • Номиниран: ДГ "Радост", гр. Пазарджик
  Инициатива: „На улицата не е опасно щом спазваш правилата“: Поредица от мероприятия с цел изграждане на знания и умения у детето за превозни средства, пътни знаци, маркировка, средства за регулиране на движението, както и поведението му като пешеходец и пътник в превозно средство.
  добавена на 8.12.2017 г.

Номинации за Специална награда на служител на пътна полиция, с личен принос (предотвратил пътен инцидент, участвал в спасяване на пострадали при ПТП или оказал помощ на такива хора).

 • Номиниран: инспектор Ботьо Гиргинов - Пътна полиция, ОД на МВР - Пловдив
  Дейност по превенция: Кампании и мероприятия за пътна безопасност, насочени към подрастващи, велосипедисти, пешеходци.
  добавена на 20.11.2017 г.